Annabel  Langbein

Złoty dżem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Złoty dżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 grapefruity, 2 pomarańcze, 1 cytryna (w sumie 750 gramów owoców cytrusowych)

6 szklanek wody

6 szklanek cukru

½ szklanki whisky

Przygotowanie:

Owoce pokrój w jak najcieńsze plasterki. Włóż do nierdzewnego lub emaliowanego garnka i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż owoce zmiękną. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj i gotuj na dużym ogniu przez 40 minut. Dodaj whisky i gotuj, aż dżem osiągnie punkt tężenia (wymaga to kolejnych 40 minut). Sprawdź wylewając odrobinę na talerz. Jeśli na powierzchni powstanie błonka, dżem jest gotowy. Przelej do wysterylizowanych słoików, póki gorący, i zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Można przechowywać przez kilka miesięcy.

Wskazówki:
Dżem można jeść na tostach, glazurować nim kotlety wieprzowe lub używać do dressingu do sałatek.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ocet jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Gruszki w marynacie octowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ogórki marynowane na słodko w curry
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.