Annabel  Langbein

Złoty dżem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Złoty dżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 grapefruity, 2 pomarańcze, 1 cytryna (w sumie 750 gramów owoców cytrusowych)

6 szklanek wody

6 szklanek cukru

½ szklanki whisky

Przygotowanie:

Owoce pokrój w jak najcieńsze plasterki. Włóż do nierdzewnego lub emaliowanego garnka i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż owoce zmiękną. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj i gotuj na dużym ogniu przez 40 minut. Dodaj whisky i gotuj, aż dżem osiągnie punkt tężenia (wymaga to kolejnych 40 minut). Sprawdź wylewając odrobinę na talerz. Jeśli na powierzchni powstanie błonka, dżem jest gotowy. Przelej do wysterylizowanych słoików, póki gorący, i zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Można przechowywać przez kilka miesięcy.

Wskazówki:
Dżem można jeść na tostach, glazurować nim kotlety wieprzowe lub używać do dressingu do sałatek.

powrót

Podobne przepisy

Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Konfitura z żurawin
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.