Marta Dymek

Złote mleko z kurkumową pastą


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Złote mleko z kurkumową pastą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kurkumowa pasta:

½ szklanki kurkumy, mielonej

1 szklanka wody

1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego

4 łyżki oleju kokosowego extra vergine

 

Złote mleko:

2 szklanki mleka roślinnego (sojowego)

1 łyżeczka pasty kurkumowej

szczypta cukru trzcinowego, opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Przygotować kurkumową pastę. W niewielkim rondelku połączyć wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu, regularnie mieszając, przez 2 – 4 minuty lub do czasu, gdy woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę.
Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.
Przygotować mleko. Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.

powrót

Podobne przepisy

Bezalkoholowa pinakolada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Splice
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Arbuz z wódką
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Koktajl z owoców egzotycznych
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Smoothie obniżający poziom cholesterolu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Mrożona herbata
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.