Emeril Lagasse

Złota makrela z kremową polentą, pieczonym koprem włoskim i pomidorami w winegrecie z pieczonych pomidorów


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Złota makrela z kremową polentą, pieczonym koprem włoskim i pomidorami w winegrecie z pieczonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek

5 dojrzałych

średnich pomidorów

2-3 pęczki młodego kopru włoskiego (ok. 12 główek)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 pęczek rozmarynu

1 pęczek tymianku

4 szklanki wody

4 szklanki mleka

3 łyżki masła

2 szklanki polenty

½ szklanki creme fraiche

1 szklanka sera Parmigiano-Reggiano

¼ szklanki czerwonego octu winnego

6 filetów złotej makreli

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Dwie blaszki lekko nasmarować oliwą z oliwek. Pomidory przekroić w poprzek. Odciąć nać kopru włoskiego. Na jednej blaszce rozłożyć pomidory przekrojoną stroną do dołu. Obficie skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem oraz połową tymianku i rozmarynu. To samo zrobić z koprem włoskim. Blaszki z pomidorami i koprem wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. 4 połówki pomidora odłożyć na bok do przygotowania winegretu. W czasie gdy warzywa się pieką, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać mleko oraz masło. Doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 ½ łyżeczki soli, a następnie ciągle mieszając polentę. Mieszać przez 3-4 minuty, tak by pozbyć się wszelkich grudek. Gotować na wolnym ogniu pod lekkim przykryciem przez 45 minut mieszając co 10 minut, aż polenta będzie miała gęstą, kremową konsystencję. Dodać creme fraiche i szklankę parmezanu. Wymieszać i doprawić do smaku. Jeśli polenta będzie zbyt gęsta dodać wody lub mleka. Przykryć i odstawić. Polentę można przygotować 20 minut przed podaniem dania głównego. Do blendera przełożyć 4 pieczone pomidory, ocet, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany w ten sposób winegret odcedzić i odstawić. Filety złotej makreli doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Makrelę smażyć po 3 minuty z obu stron.
Każdy filet podać z ¾ szklanki polenty. Porcję przystroić 2 koprami włoskimi i połówką pieczonego pomidora. Skropić pomidorowym winegretem. Opcjonalnie przystroić parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.