Ruth  Rogers

Zitti con salame di felino


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zitti con salame di felino
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 porcje makaronu zitti (krótkie rurki)

5-cm kawałek włoskiej kiełbasy salame di felino albo podobnej

oliwa

1 łyżeczka masła

5 listków szałwii

2 suszone chili

4 żółtka

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

garść tartego parmezanu

1 łyżka śmietany kremówki

½ szklanki białego wina

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pokrój kiełbasę na plastry, a następnie w słupki. Podsmaż ją na oliwie z masłem, a gdy się zrumieni, dodaj szałwię i pokruszone chili. Rozbełtaj żółtka w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan, wymieszaj, dodaj łyżkę kremówki i ponownie wymieszaj. Na patelnię wlej ½ szklanki białego wina, a gdy się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i energicznie wmieszaj sos z żółtek. Odlej makaron, wrzuć do sosu i wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Omlet makaronowy z grzybowym sosem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.