Ziołowo - miodowa panna cotta z Ruislip

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Ziołowo - miodowa panna cotta z Ruislip
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml śmietany 30%

200 ml pełnotłustego mleka

1 laska wanilii

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 świeży liść laurowy

2-4 łyżek jasnego miodu

3 listki żelatyny

 

 

Przygotowanie:


Śmietanę i mleko wlać do rondla o grubym dnie. Rozciąć na pół laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać do śmietany razem z połówkami strąka. Dodać zioła. Mieszając od czasu do czasu doprowadzić powoli do wrzenia, potem zdjąć z ognia. Odstawić na 5 10 minut, aby śmietana przeszła aromatem ziół i wanilii. Nie należy trzymać ziół w śmietanie za długo, aby ich aromat nie był zbyt silny. Śmietanę przelać przez sito do czystej miski i dodać miód do smaku. Żelatynę moczyć przez minutę w zimnej wodzie, aby zmiękła, dodać do śmietany. Mieszać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Panna cottę rozlać do sześciu metalowych miseczek i wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Można ją przygotować nawet dwa dni przed podaniem, o ile będzie przechowywana w lodówce i przykryta folią spożywczą. Przed podaniem każdą miseczkę postawić do góry dnem na talerzyku i delikatnie wytrząsnąć. Można przedtem na krótko zanurzyć ją w gorącej wodzie, ale po wyjęciu z wody trzeba ją dokładnie wytrzeć, aby woda nie dostała się na talerz. Można też podgrzać przez chwilę palnikiem gazowym. Podawać polaną miodem i przybraną ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.