Tomasz Jakubiak

Ziołowe tortellini z kiełbasą z dzika w gęstym bulionie wołowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 2910

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mąki semoliny

3 jajka

3 łyżki oliwy

woda do wyrobienia

szczypta soli

świeży lubczyk

farsz:

10 dkg kiełbasy z dzika

1/2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś

50 ml wołowego bulionu

świeżo mielony pieprz

cebula

3 ząbki czosnku

 

bulion:

1,5 l bulionu wołowego

cebula szalotka

łodyga selera naciowego

2 pomidory

gałka muszkatołowa

lubczyk świeży

3-4 łyżki masła

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj w mikserze. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj. Na płacie ciasta ułóż świeżye listki lubczyku, następnie złóż płat ciasta i ponownie rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw, by odpoczęło.
Kiełabsę, cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną fasolę Jaś rozgnieć za pomocą ubijaka do ziemniaków. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej bulionu i dodaj posiekane listki lubczyku. Na koniec dodaj posiekane ząbki czosnku i podsmażoną kiebłasę z cebulą.
Z ciasta za pomocą foremki wytni kwadraty. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu. Złóż każdy kwadrat w trójkąt i sklej brzegi palcami, a następnie sklej przeciwległe rogi każdego pierożka.
Piórka cebuli przesmaż w garnku na maśle. Dodaj pokrojonego selera naciowego,pomidora i listki lubczyku. Do warzyw i ziół dolej bulionu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Tortellini gotuj w bulionie przez 3-5 minut.
Na talerzu ułóż tortellini i podlej je bulionem. Wierzch posyp startym parmezanem i świeżym lubczykiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.