Zimny suflet truskawkowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zimny suflet truskawkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

450 g świeżych, dojrzałych truskawek bez szypułek

150 g cukru

łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

3 duże jajka (żółtka i białka osobno)

1,75 łyżeczki żelatyny

szczypta wodorowinianu potasu

pół miarki gęstej śmietany



Przygotowanie:



Przygotowanie formy do sufletu: uciąć pasek folii aluminiowej lub papieru dłuższy od obwodu formy. Złożyć na pół, żeby był sztywniejszy. Owinąć wokół formy tak żeby wystawał 2 – 3 cm nad krawędź i przykleić taśmą.

Zmiksować truskawki z 50 g cukru, sokiem z cytryny i solą. Przetrzeć przez sitko.

Włożyć żółtka do miski z 50 g cukru i 125 ml piure truskawkowego (resztę zachować na następny raz). Ustawić nad kąpielą wodną tak żeby naczynie nie dotykało wody i mieszać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie ciepła w środku. Zdjąć miskę z rondla i odstawić.

Wlać 60 ml wody do kokilki, wrzucić żelatynę i zostawić na 5 min, żeby nasiąkła. Wstawić kokilkę do rondla z gorącą wodą i zostawić na 2 minuty, żeby żelatyna się rozpuściła. Powinna być przeźroczysta. Wmieszać ją do piure truskawkowego i podgrzewać całość do lekkiego zastygnięcia.

Ubić białka z wodorowinianem potasu do postaci piany. Stopniowo dodawać 50 g cukru i ubijać do konsystencji bitej śmietany. Ubić śmietanę w osobnej misce. Wmieszać łyżkę ubitego białka do piure, żeby je rozrzedzić. Wrzucić resztę piany i śmietany i delikatnie wszystko wymieszać.

Przełożyć masę do formy, zakryć i wstawić do lodówki, żeby stężała, na ok. 4 godz. Najlepiej jeść w dzień przyrządzenia lub nazajutrz. Później żelatyna zacznie się rozpuszczać.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.