Ruth  Rogers

Ziemniaki z radicchio di treviso


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ziemniaki z radicchio di treviso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

główka radicchio di Treviso

1 kg ziemniaków

obranych i pokrojonych na plasterki

10 plasterków pancetty

garść liści szałwii

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zalej plasterki ziemniaków w misce zimną wodą. Podziel główkę radicchio na pojedyncze liście. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż pancettę, zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik i szybko podsmaż liście szałwii. Przełóż je na papierowy ręcznik. Odsącz ziemniaki i dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu. Polej oliwą i starannie wymieszaj. Dodaj do miski z ziemniakami liście radicchio, przemieszaj, dodaj pancettę i szałwię. Rozłóż wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blachę arkuszem folii aluminiowej. Piecz 25 min pod przykryciem, a następnie dopiecz przez 5 min bez folii.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bagietki z gorgonzolą
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.