Ziemniaki z radicchio di treviso

Ziemniaki z radicchio di treviso
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • główka radicchio di Treviso
  • 1 kg ziemniaków
  • obranych i pokrojonych na plasterki
  • 10 plasterków pancetty
  • garść liści szałwii
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zalej plasterki ziemniaków w misce zimną wodą. Podziel główkę radicchio na pojedyncze liście. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż pancettę, zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik i szybko podsmaż liście szałwii. Przełóż je na papierowy ręcznik. Odsącz ziemniaki i dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu. Polej oliwą i starannie wymieszaj. Dodaj do miski z ziemniakami liście radicchio, przemieszaj, dodaj pancettę i szałwię. Rozłóż wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blachę arkuszem folii aluminiowej. Piecz 25 min pod przykryciem, a następnie dopiecz przez 5 min bez folii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA