Agnieszka Kręglicka

Ziemniaki faszerowane


Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ziemniaki faszerowane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 średnich ziemniaków

sól

oliwa

ewentualnie miód i sos sojowy

Farsz

ser pleśniowy typu blue 50 g

grzyby świeże lub mrożone 100 g

cebula 1 szt.

czosnek 3 ząbki

pietruszka pół pęczka

oliwa, pieprz, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki ziemniaka. Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z resztą wydrążoną z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dołożyć pokrojone w kostkę grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowanymi farszami (serowym i grzybowym) nadziewać połówki ziemniaków, które wcześniej można posmarować miodem zmieszanym z sosem sojowym. Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ok. 15 - 20 minut, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści. Podawać z kotletami schabowymi.

powrót

Podobne przepisy

Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.