Ziemniaki à la szefowa

Ziemniaki à la szefowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki z dużą zawartością skrobi
  • dobrze wyszorowane
  • oliwa extra vergine
  • ¾ filiżanki tartego parmezanu
  • sól
  • szatkownica i patelnia o średnicy ok. 20 cm

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Bardzo cienko poszatkuj pierwszy ziemniak za pomocą szatkownicy. Postępuj ostrożnie, ale szybko, aby ziemniaki nie zmieniły koloru. Nie wkładaj ziemniaków do wody, bo skrobia zostanie wypłukana. Wlej oliwę na patelnię o średnicy 20 cm i układaj talarki w okręgi, zaczynając od środka. Postaraj się, by pierwsza warstwa ładnie wyglądała –będzie widoczna, gdy na końcu odwrócisz torcik. Każdą warstwę talarków smaruj oliwą, a co drugą lub trzecią posyp obficie parmezanem i solą. Każdą warstwę dociśnij, aby torcik był ścisły. Powtórz wszystkie czynności kolejno z pozostałymi dwoma ziemniakami. Postaw patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż oliwa zacznie skwierczeć, a ziemniaki na spodzie zaczną się rumienić. Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-15 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika i nakryj dopasowaną pokrywką. Odlej oliwę. Ten krok jest niezwykle ważny! Kiedy dokładnie odlejesz tłuszcz, obróć patelnię całkowicie, aż torcik opadnie na pokrywkę. Następnie pozwól, by torcik ześlizgnął się z pokrywki z powrotem na patelnię – tym razem spód będzie na wierzchu. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze odlanie gorącego tłuszczu – mógłby wycieknąć podczas przekładania potrawy. Umieść patelnię znów w piekarniku i piecz 10 - 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzaj za pomocą widelca). Krój w trójkąty i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA