Delia  Smith

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti


Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag mięsa z krabów

łyżka soku z limonki

łyżeczka otartej skórki z limonki

2 dymki

drobniutko posiekane razem z zielonymi częściami

łyżka świeżej

posiekanej kolendry lub natki

łyżka kaparów

15 dag twardych

woskowych ziemniaków

 

 

Przygotowanie:


Do mięsa krabów dodajemy sok i skórkę z limonki, dymkę, zioła i kapary. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 minut, po czym studzimy, obieramy i trzemy na grubej tarce do jarzyn na długie pasemka. Dodajemy do mięsa i wszystko razem delikatnie mieszamy widelcem. Doprawiamy kilkoma szczyptami pieprzu kajeńskiego, aby potrawa była pikantniejsza, oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszankę dzielimy na 8 porcji – po mniej więcej kopiastej łyżce – i ręcznie formujemy placuszki, mocno je ugniatając, by się rozpadły w czasie smażenia. Gotowe placuszki układamy na talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny, by stężały.
Smażymy je na bardzo gorącym tłuszczu przez 3 minuty. Gdy się przyrumienią – zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 3 minuty na drugiej stronie.

powrót

Podobne przepisy

Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.