Sophie Grigson

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

1 l oleju do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wymieszać ser pleśniowy z 1 łyżką creme fraiche / śmietany. Dodać resztę śmietany, sok cytrynowy i drobno posiekane liście lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać olej w rondlu lub woku. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć z nich większość miąższu, zostawiając odrobinę przy samej skórze. Pokroić skórki w poprzek na trójkątne łódeczki. Smażyć po kilka w głębokim oleju, aż zbrązowieją. Podawać z dipem serowo-lubczykowym.

powrót

Podobne przepisy

Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.