Sophie Grigson

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

1 l oleju do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wymieszać ser pleśniowy z 1 łyżką creme fraiche / śmietany. Dodać resztę śmietany, sok cytrynowy i drobno posiekane liście lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać olej w rondlu lub woku. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć z nich większość miąższu, zostawiając odrobinę przy samej skórze. Pokroić skórki w poprzek na trójkątne łódeczki. Smażyć po kilka w głębokim oleju, aż zbrązowieją. Podawać z dipem serowo-lubczykowym.

powrót

Podobne przepisy

Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.