Sophie Grigson

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

1 l oleju do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wymieszać ser pleśniowy z 1 łyżką creme fraiche / śmietany. Dodać resztę śmietany, sok cytrynowy i drobno posiekane liście lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać olej w rondlu lub woku. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć z nich większość miąższu, zostawiając odrobinę przy samej skórze. Pokroić skórki w poprzek na trójkątne łódeczki. Smażyć po kilka w głębokim oleju, aż zbrązowieją. Podawać z dipem serowo-lubczykowym.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bagietki z gorgonzolą
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.