Ziemniaczana zapiekanka z serem i cebulą

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z serem i cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

75 g masła, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

75 g smalcu, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

25 g parmezanu, drobno startego

25 g dojrzałego cheddara, drobno startego

jajko do posmarowania

 

Farsz:

1 kg ziemniaków desiree lub innych sałatkowo-uniwersalnych

1 średnia cebula, drobno posiekana

375 g dojrzałego cheddara, startego

50 ml mleka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz biały

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsyp do miski mąkę, dodaj tłuszcz i rozetrzyj delikatnie placami, aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki (ciasto jest bardziej tłuste i bardziej się klei niż zwykłe). Można też połączyć mąkę i tłuszcz w malakserze.

Dodaj sery i wymieszaj. Dodawaj po trochu wodę i mieszaj nożem, aż ciasto się połączy. Powinno wystarczyć 2-3 łyżki wody. Kiedy ciasto się połączy, zagnieć ręką i uformuj kulę. Owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach około 24 cm x 20 cm x 5 cm.

Farsz:
Obierz i pokrój na duże kawałki ziemniaki. Umieść w garnku i zalej wodą. Posól lekko i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną na tyle, by dało się z nich zrobić piure.

Odcedź ziemniaki i przepuść przez praskę. Dodaj cebulę, ser, nieco soli oraz sporą szczyptę pieprzu białego. Energicznie wymieszaj, aby ser dobrze połączył się z piure. Dodaj mleko i szczypiorek i starannie wymieszaj.

Masę włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wyrównaj.

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, aby uzyskać kształt naczynia na zapiekankę. Powinno mieć ok. 1 cm grubości. Przykryj nim farsz, obkrój nadmiar ciasta. Zaznacz na cieście podział na porcje nacinając lekko nożem.

Posmaruj ciasto rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20-25 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstaw na 15 minut i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.