Anna Olson

Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g małych ziemniaków

przekrojonych na połówki

½ szklanki oliwek bez pestek w zalewie

posiekanych

½ szklanki suszonych pomidorów bez zalewy

namoczonych w ciepłej wodzie

odciśniętych i

posiekanych

¼ szklanki oliwy extra vergine

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka pasty anchois (opcjonalnie)

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku

sól i pieprz do smaku

½ szklanki świeżych liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odlej i odparuj. Póki są gorące, zmieszaj je z oliwkami, suszonymi pomidorami, oliwą, sokiem cytrynowym, pastą anchois (ewentualnie) i czosnkiem. Dopraw do smaku (soli nie trzeba zbyt dużo, jeśli w ogóle). Przed samym podaniem posiekaj albo podrzyj liście bazylii, dodaj i wymieszaj sałatkę.

powrót

Podobne przepisy

Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Sałatka z zielonej fasolki szparagowej
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.