Laura Calder

Ziemniaczana sałatka na ciepło


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczana sałatka na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

625 g młodych

nieobranych ziemniaków

125 g groszku w strączkach

125 g boczku w paskach

1 średnia

posiekana

czerwona cebula

1 rozgnieciony ząbek czosnku

60 ml octu z białego wina

60 ml bulionu drobiowego

125 g oleju z pestek winogron

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedź je, obierz i pokrój. Wrzuć do dużej miski. Ugotuj groszek w osolonej wodzie, aż zmięknie. Opłucz pod zimną wodą, odcedź i odłóż.
Na patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie już chrupiący, dodaj cebulę i czosnek. Zamieszaj. Dolej octu i odparuj go. Wykorzystaj wszystkie składniki, które przywarły do dna patelni. Wlej bulion i olej. Dodaj groszek. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków w misce. Dopraw solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z makaronu na ciepło
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka cezara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.