Ziemniaczana rolada nadziewana serem ricotta i szpinakiem z zielonymi szparagami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ziemniaczana rolada nadziewana serem ricotta i szpinakiem z zielonymi szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Gnocchi

1 kg ziemniaków

pęczek zielonych szparagów

300 g mąki pszennej (typ 480)

szczypta wodorowęglanu sodu (soda oczyszczona)



Nadzienie

500 g sera ricotta

200 g szpinaku

starty ser parmigiano reggiano lub grana padano

czarny pieprz

szczypta gałki muszkatołowej



Przygotowanie

Myjemy ziemniaki i gotujemy w mundurkach. W tym czasie w miseczce mieszamy ser ricotta z uprzednio ugotowanym szpinakiem, startym serem parmigiano reggiano i szczyptą gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu. Obieramy szparagi i gotujemy al dente w osolonej wodzie ze szczyptą wodorowęglanu sodu i po odcedzeniu zanurzamy w wodzie z lodem (zachowają intensywność barwy). Ugotowane ziemniaki obieramy i ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy i dzielimy masę na dwie części. Rozkładamy lnianą Ściereczkę i rozwałkowujemy w prostokątną warstwę o grubości około 1,5 centymetra. Nakładamy pośrodku nadzienie ze szpinaku i sera, i zwijamy w roladę za pomocą Ściereczki. Wiążemy sznurkiem kuchennym i gotujemy we wrzącej wodzie około 25 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Odwijamy ze Ściereczki i kroimy w plastry o grubości około 2 centymetrów, układamy plastry w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 20 minut. W tym czasie na patelni z masłem lekko podsmażamy szparagi. Podajemy roladę ze szparagami posypanymi serem parmigiano reggiano.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kuskus z warzywami cebulowymi
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażony camembert
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.