Zielony sos chili

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Zielony sos chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

24 ostre zielone papryczki chili (jalapeño, poblano lub cubanelle)

¼ szklanki oliwy (60 ml)

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka ziaren kolendry (15 ml)

2 łyżki białego octu (30 ml)

szczypta cukru

2 szklanki wody (500 ml)

¼ szklanki kolendry, posiekanej

sól i pieprz



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 225°C. Papryczki układamy na blaszce, skrapiamy połową oliwy i doprawiamy solą. Pieczemy 30 minut, aż skóra sczernieje. Przekładamy do pojemnika, zamykamy i zostawiamy do ostudzenia – ułatwi to zdjęcie skóry. Usuwamy skórę i pestki, kroimy na kawałki. W rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek, kolendrę, ocet i cukier. Dusimy przez minutę. Dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy pół godziny, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy świeżą kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga: możemy użyć dowolnego rodzaju zielonego chili.

powrót

Podobne przepisy

Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.