Zielony sos chili

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Zielony sos chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

24 ostre zielone papryczki chili (jalapeño, poblano lub cubanelle)

¼ szklanki oliwy (60 ml)

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka ziaren kolendry (15 ml)

2 łyżki białego octu (30 ml)

szczypta cukru

2 szklanki wody (500 ml)

¼ szklanki kolendry, posiekanej

sól i pieprz



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 225°C. Papryczki układamy na blaszce, skrapiamy połową oliwy i doprawiamy solą. Pieczemy 30 minut, aż skóra sczernieje. Przekładamy do pojemnika, zamykamy i zostawiamy do ostudzenia – ułatwi to zdjęcie skóry. Usuwamy skórę i pestki, kroimy na kawałki. W rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek, kolendrę, ocet i cukier. Dusimy przez minutę. Dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy pół godziny, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy świeżą kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga: możemy użyć dowolnego rodzaju zielonego chili.

powrót

Podobne przepisy

Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.