Zielone tajskie curry

Zielone tajskie curry
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Curry:
4 łodygi trawy cytrynowej, obrane z twardych zewnętrznych liści
6 zielonych chili bez pestek, posiekanych
3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
kawałek (5 cm) kłącza galangalu lub imbiru, obrany i posiekany
2 szalotki, obrane i drobniutko posiekane
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka posiekanej skórki z limonki
1 łyżeczka nam pla (tajskiego sosu rybnego)
½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

750 g mięsa z piersi kurczaka albo udek bez kości
3 łyżki oleju arachidowego
200 g małych ciemnych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
400 ml mleczka kokosowego
400 ml domowego lub gotowego bulionu drobiowego
8 liści limonki kafir
1 łyżka nam pla (tajskiego sosu rybnego)
1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu, osączonego
2 garście liści bazylii, porwanych
15 g świeżej kolendry (listki z łodyżkami), posiekanej

Przygotowanie:
Zmiażdż płazem noża i drobno posiekaj trawę cytrynową. Włóż ją do naczynia malaksera z resztą składników curry i zmiel na gęstą pastę, spychając ją kilka razy łopatką ze ścianek. Przełóż pastę do szczelnie zamykanego słoika i wstaw do lodówki. Pokrój mięso kurczaka na paski grubości palca. Rozgrzej olej w woku lub dużym rondlu, włóż do niego kawałki kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Trzeba to robić partiami, żeby olej za bardzo nie stygł. Wyjmuj kawałki kurczaka łyżka cedzakową. Włóż na olej pokrojone pieczarki i usmaż, aż się zrumienią, dolewając więcej oleju, jeśli to konieczne. Wlej mleczko kokosowe oraz bulion, dodaj liście limonki, cztery czubate łyżki pasty curry, sos rybny, pieprz i połowę posiekanych ziół. Zagotuj, następnie zmniejsz płomień i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mięso kurczaka, dołóż kolejną łyżkę pasty i gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut. Wmieszaj pozostałe zioła i podaj.

© Nigel Slater

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA