Zielone curry z kurczakiem

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zielone curry z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na pastę curry:

1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

1 łyżeczka ziaren kolendry

½ łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana

6 ząbków czosnku, posiekanych

4 szalotki lub 1 mała czerwona cebula, posiekana

2 łyżki posiekanych korzeni lub łodyg kolendry

kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm, obranego i posiekanego

4 zielone chili, pozbawione nasion i posiekane

2 łyżki oleju o delikatnym smaku



Do kurczaka:

1 łyżka oleju o delikatnym smaku

125 ml bulionu drobiowego lub wody

250 ml mleczka kokosowego

1 filecik anchois

4 podarte listki limonki kaffir lub 3 paski skórki z limonki

500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki

100 g zielonej fasolki

1 garść słodkiej kukurydzy, świeżej lub z puszki

400 g bakłażana, pokrojonego w kostkę

1 łyżka białego cukru

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki



Do podania:

1 garść bazylii

kilka plastrów czerwonej chili

cząstki limonki

ryż gotowany na parze



Pasta curry:

Na średnim ogniu rozgrzej małą patelnię o grubym dnie. Dodaj pieprz, kolendrę i kmin. Praż 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Przełóż przyprawy do malaksera. Dodaj sól, kurkumę, trawę cytrynową, czosnek, szalotki, korzenie kolendry, chili i olej. Zmiel na pastę, przełóż do sterylnego słoika i przechowuj w lodówce. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Dodaj olej i 3 łyżki pasty curry. Smaż dwie minuty, aż zacznie pachnieć. Wmieszaj bulion, mleczko kokosowe, anchois i liście limonki kaffir. Gotuj 5 minut na średnim/małym ogniu. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 5 minut.

Przed podaniem udekoruj bazylią i chili. Podaj z ryżem.



powrót

Podobne przepisy

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

09.06.2013 18:49

CYTUJ

a kiedy dodać bakłażana, fasolkę, kukurydzę, sos rybny itp? Coś niekompletny ten przepis...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.