Paul Merret

Zielone curry z kurczaka


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zielone curry z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Zielona pasta curry

2 łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1 łyżeczka soli

2,5 cm kawałek galangalu lub imbiru

2 łodygi trawy (palczatki) cytrynowej

2 łyżeczki skórki z limonki

30 g łodyg z naci kolendry

30 g szalotek

2 ząbki czosnku

40 g świeżych małych zielonych papryczek chilli

60 g liści tajskiej bazylii



Curry

1 litr mleka kokosowego

4 łyżki zielonej pasty curry

1 cały kurczak

3 okrągłe białe tajskie bakłażany

2 łyżki rozdrobnionego cukru palmowego

4 liście cytryny indyjskiej (limonki kaffir)

2 łyżki sosu rybnego

15 g liści tajskiej bazylii

1 długie czerwone chilli

1 długie zielone chilli

ryż jaśminowy





Przygotować pastę curry

Galgant zetrzeć na tarce, trawę cytrynową i łodygi kolendry posiekać. Szalotki obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Jeśli pasta ma być mniej ostra, usunąć z zielonych papryczek chilli nasiona i błonki. Utłuc w moździerzu sól, ziarna pieprzu i nasiona kminu i kolendry. Przesypać do malaksera. Dorzucić resztę składników i zmiksować na gładką pastę, ew. dodając 1 2 łyżeczki wody. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce do 7 dni.



Przygotować curry

Pokroić kurczaka na kawałki. Pokroić bakłażany. Wlać do garnka 4 łyżki mleka kokosowego, dodać pastę curry i rozmieszać, smażyć kilka minut. Włożyć kurczaka, obtoczyć w sosie i chwilę smażyć. Dodać bakłażany, resztę mleka kokosowego, cukier palmowy i porwane liście cytryny indyjskiej. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-30 minut, aż kurczak będzie miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać sos rybny i posiekane liście bazylii. Rozłożyć na miseczki, udekorować paseczkami czerwonej i zielonej papryczki chilli i podawać z ryżem jaśminowym.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.