Marieta  Marecka

Zielona lasagne z bobem i beszamelem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 2618

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. makaronu lasagne ze szpinakiem, zielonego

1 kg bobu

2 ząbki czosnku

½ pęczka koperku

½ pęczka naci pietruszki

kilka gałązek mięty

200 g dobrej salami

16 pomidorków koktajlowych

1 op. sera typu feta

Beszamel:

500 ml mleka

ok. 6 łyżek mąki

6 łyżek masła

3 gałązki naci pietruszki

1 cebula

1 ząbek czosnku

listek laurowy

ok. 80 g startego, żółtego sera

gałka muszkatołowa

sól,

pieprz

masło

bułka tarta

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 ząbków czosnku i 3 łodyżek mięty. Jak będzie al dente, odcedzamy go i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, fetę w mniejsze kawałki, salami w paski, a zioła, czyli nać pietruszki, koper i kilka gałązek mięty szatkujemy bardzo drobno razem. Przygotowujemy sos. Mleko wraz z cebulą, listkiem laurowym, gałązkami pietruszki i ząbkiem czosnku solą, pieprzem i gałką muszkatołową podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Chochlą stopniowo dodajemy do zasmażki mleko, ciągle mieszając. Gotujemy razem ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy surowy makaron, na to część sosu beszamelowego. Obsypujemy częścią boczku, bobu, salami i pomidorków. Przyprawiamy ziołami i posypujemy startym serem. Układamy kolejne warstwy makaronu, sosu, dodatków jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu polanego sosem, posypanego serem . Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.