Nigel Slater

Zielona fasolka z szynką i serem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zielona fasolka z szynką i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża garść zielonej fasolki szparagowej

oczyszczonej i przyciętej

ze 4 plastry prosciutto

pokrojone na paseczki

3-4 grube plastry sera Taleggio

oliwa

świeżo mielony czarny pieprz

2 kromki chleba na zakwasie

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj fasolkę w osolonym wrzątku przez 5 minut (powinna być giętka, wtedy jest najsmaczniejsza). Odsącz ją szybko włóż z powrotem do gorącego rondla, posyp szynką i serem, skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Przemieszaj delikatnie na małym ogniu, żeby ser się stopił, tworząc pyszny sos. Podawaj od razu z chlebem na zakwasie. Brie albo camembert też się sprawdzają, jeśli nie ma Taleggio.

powrót

Podobne przepisy

Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.