Żeberka z miodem

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka

Żeberka z miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 łyżek gęstego miodu

3 łyżki sosu ostrygowego

¼ łyżeczki płatków chili

4 gwiazdki anyżu

¼ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

4 ząbki czosnku

1,5 kg żeberek



Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę: do brytfanny dodajemy miód, sos ostrygowy, płatki chili, anyż i sól. Mielemy pieprz i też dodajemy. Pokrywamy żeberka marynatą, dodajemy całe ząbki czosnku i odstawiamy na 2 godziny albo na noc. Pieczemy żeberka w 160°C przez 90 minut. Od czasu do czasu obracamy. Podnosimy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Uważamy, bo łatwo mogą się przypalić. Mięso powinno być miękkie, ale nie ma odchodzić od kości. Lepkie, niemal przypalone.

powrót

Podobne przepisy

Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.