Tomasz Jakubiak

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10101

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ryba:

duży leszcz około 1,5 kg

Marynata:

świeże zioła: mięta, bazylia

sól morska

pieprz świeżo mielony

sok z cytryny

2 ząbki czosnku

3 łyżki wcześniej sprażonego sezamu

olej słonecznikowy do smażenia

łyżeczka ostrej pasty: sambal oelek

Dodatek:

bułka tarta

Sos:

6 łyżek jogurtu greckiego, gęstego

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól/pieprz

sok z połowy cytryny

łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Leszcza dzielę na dwa filety, dokładnie oczyszczam i kroję co trzy ości na żeberka, solę i pieprzę. Wkładam do miski i marynuję w marynacie spożądzonej ze składników powyżej – pozostawiam na 1h. Żeberka obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju aż będą chrupiące. Jogurt mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 20 min, aby się przegryzło. Sos podaję obok ryby.

powrót

Podobne przepisy

Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar z ryb wędzonych
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.