Anna Olson

Żeberka z grilla


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Żeberka z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składnik główny

2,5 kg żeberek środkowych



Sucha marynata

2 łyżki nasion kminu rzymskiego

2 łyżki nasion kolendry

mały kawałek kory cynamonowej

1 łyżka suszonego oregano

¼ szklanki papryki (ostrej, łagodnej albo wędzonej)

2 łyżki soli

1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu



Przygotowanie

Rozgrzej grill i zsuń węgle na jedną stronę, żeby powstał gorący wstępujący prąd powietrza (albo nastaw piekarnik na 160 stopni C.) Na małej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry, aż zaczną pachnieć (ok. 3 min). Drobno zmiel połamaną korę cynamonową, kmin i kolendrę. Zmieszaj wszystkie przyprawy. Oderwij białą błonę spod żeberek i starannie natrzyj mięso suchą marynatą ze wszystkich stron. Ułóż żeberka na ruszcie po przeciwnej stronie niż większość węgli i piecz przez 1,5 – 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W piekarniku ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 2 godziny. Pokrój żeberka po dwa i podaj na półmisku.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.