Żeberka z chilli i kawą

Żeberka z chilli i kawą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.42)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 4 duże lub 8 małych krótkich żeberek
  • sól i pieprz
  • 1 duża pokrojona cebula
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 sucha papryczka chili pasilla
  • z usuniętym gniazdem nasiennym
  • pokrojona
  • 1 sucha papryczka chili chipotle
  • z usuniętym gniazdem nasiennym
  • pokrojona
  • 12 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 125 ml mocnej kawy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie z przykrywką rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu porządnie przysmażyć żeberka, regulując ogień tak, aby skórka była mocno brązowa. Przyprawić solą i pieprzem w trakcie smażenia. Wyjąć na talerz i zmniejszyć ogień. W tym samym rondlu usmażyć cebulę, czosnek i papryczki chili, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ok. 15 minut. Wlać wino i kawę, odparować połowę płynu na dużym ogniu. Wrzucić do rondla żeberka, przykryć i gotować na małym ogniu (lub w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C) przez 2-3 godziny. Dusić aż będą bardzo miękkie i mięso będzie odpadać od kości, przekręcając na drugą stronę co godzinę. Spróbować, doprawić i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA