Donna Dooher

Żeberka wołowe w chilli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Żeberka wołowe w chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Żeberka w chilli

3 kg wołowych żeberek

1 ½ łyżki stołowej (22 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) świeżo mielonego pieprzu

½ szklanki (125 ml) przyprawy chilli

¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego

2 średnie, posiekane cebule

6 zmiażdżonych ząbków czosnku

3 łyżki stołowe (45 ml) koncentratu pomidorowego

2 łyżki stołowe (30 ml) mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka stołowa (15 ml) mielonych nasion kolendry

1 łyżka stołowa (15 ml) suszonego oregano

2 listki laurowe

1 szklanka (250 ml) tequili

2 puszki (840 ml) całych pomidorów

4 szklanki (1 l) suszonej, czarnej fasoli

sól i pieprz do smaku

posiekana kolendra i natka do dekoracji



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przyprawić podzielone na porcje żeberka solą, pieprzem i 60 ml przyprawy chilli. Ułożyć je na blasze do pieczenia i piec 25 minut. Obrócić i piec jeszcze 20 minut. Fasolę zalać w garnku dwa razy większą objętością zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Odcedzić. Rozgrzać duży garnek. Dusić cebulę w oleju przez 5 min. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, kmin, kolendrę, oregano, pozostałą przyprawę chilli i dusić 1 min. Wlać tequilę i dusić kolejną minutę. Wrzucić pomidory i liście laurowe. Zagotować, dodać upieczone żeberka, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny, aż mięso odpadnie od kości.

Zdjąć z ognia, oddzielić mięso od kości, dodać ugotowaną fasolę i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przybrać siekaną zieleniną. Podawać z chlebem kukurydzianym.





Przyprawa chilli

5 suszonych papryk ancho

1 suszona papryka chipotle

1 suszona papryka habanero

2 łyżki stołowe (30 ml) uprażonych nasion kminu rzymskiego

1 łyżka stołowa (15 ml) suszonego oregano

1 łyżka stołowa (15 ml) suszonej papryki

1 łyżeczka (5 ml) sproszkowanego cynamonu



Przygotowanie

Usunąć łodygi z papryk i pokroić na kawałki. Wrzucić razem z pestkami do miksera, dodać kmin, oregano, paprykę oraz cynamon i wszystko razem miksować kilka minut na gruby proszek. Można go przechowywać do 2 miesięcy.





Chleb kukurydziany

1 szklanka (250 ml) świeżych ziaren kukurydzy (kukurydza z puszki lub mrożona musi być dokładnie odsączona)

1 szklanka (250 ml) mąki kukurydzianej

1 szklanka (250 ml) mąki

1/3 szklanki (75 ml) cukru

2 ½ łyżeczki (12 ml) proszku do pieczenia

½ łyżeczki (2 ml) soli

1 szklanka (250 ml) maślanki

½ szklanki (125 ml) niesolonego, roztopionego masła

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej papryki jalapeno



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wysypać kukurydzę na blachę i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na 20 minut, by ziarno ostygło. W dużej misce wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Oddzielnie ubić maślankę z jajkami i masłem. Wymieszać paprykę i wystudzone ziarno z suchymi składnikami. Wlać płyny i delikatnie połączyć – zbyt intensywne mieszanie spowoduje, że chleb będzie ciężki i gliniasty. Wlać ciasto do 23-centymetrowej żeliwnej patelni i piec 30 minut, aż patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.