Tomasz Jakubiak

Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka

odsłon: 3892

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 -2 kg żeber wołowych

3 łyżki kawy granulowanej

3 łyżki kakao

3 łyżki czosnku granulowanego

szklanka coli

szklanka ciemnego piwa

sos barbecue:

1/2 szklanki brązowego cukru

cebula

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka kuminu

2-3 papryki chipotle

1l ciemnego piwa

1l przecieru pomidorowego

50 ml winnego czerwonego octu

Przygotowanie:

Oczyszczone żebra przełóż do naczynia żaroodpornego. Natrzyj je czosnkiem, solą, kawą i kakao. Mięso zalej colą i piwem. Piecz w piekarniku przez 1,5 godziny. W czasie pieczenia obracaj je i podlewaj marynatą.
Do garnka wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Dodaj posiekaną cebulę i ziarna kolendry. Poczekaj chwilę, aż cukier ponownie się rozpuści i dodaj papryczki chipotle, piwo, przecier pomidorowy i ocet winny. Na koniec dopraw sos kuminem. Sosu nie mieszaj za szybko. Od dołu powinien się delikatnie przypalić. Gotuj go na małym ogniu przez 3-4 godziny. Nie mieszaj zredukowanego sosu. Zblenderuj go i dodaj świeże liście kolendry.
Upieczone żebra podawaj z pysznym sosem barbecue. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.