
Żeberka wieprzowe
Marieta Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5953
Składniki:
ok. 2 kg żeberek wieprzowych
Marynata sucha:
¼ szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu lub pieprzu młotkowanego
2 łyżeczki soli
Marynata mokra:
sok z 2 pomarańczy
1 szklanka daktyli
3 ząbki czosnku
1 świeże chili
4 czubate łyżeczki koncentratu
1/3 szklanki whisky
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
pieprz
3 łyżki miodu lipowego
opcjonalnie woda do dolania, jeśli sos będzie zbyt gęsty
Przygotowanie:
Mieszamy składniki suchej marynaty i dokładnie obtaczamy w niej żeberka, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej nawet na dobę.
Wyciągamy je i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę mokrą. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, wrzucamy pokrojone daktyle i gotujemy, aż owoce zmiękną. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojone chili, whisky, sól, olej, koncentrat, musztardę i miód. Gotujemy razem przez chwilę, aż powstanie nam gęsta masa. Całość doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.
Powstałą marynatą smarujemy dokładnie żeberka i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy żeberka dalej przez kolejną 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Po tym czasie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i co 10 minut smarujemy nową warstwą marynaty mokrej. W sumie nakładamy 3 warstwy. Żeberka będą gotowe, jak kości zaczną ładnie oddzielać się do mięsa.
Wyciągamy je i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę mokrą. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, wrzucamy pokrojone daktyle i gotujemy, aż owoce zmiękną. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojone chili, whisky, sól, olej, koncentrat, musztardę i miód. Gotujemy razem przez chwilę, aż powstanie nam gęsta masa. Całość doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.
Powstałą marynatą smarujemy dokładnie żeberka i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy żeberka dalej przez kolejną 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Po tym czasie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i co 10 minut smarujemy nową warstwą marynaty mokrej. W sumie nakładamy 3 warstwy. Żeberka będą gotowe, jak kości zaczną ładnie oddzielać się do mięsa.
Podobne przepisy

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Żeberka
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Żeberka


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
skomentuj przepis