Tomasz Jakubiak

Żeberka w pikantnym sosie z krążkami cebulowymi


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka

odsłon: 58

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych

 

Marynata solankowa:

2 litry wody

łyżeczka soli

liść laurowy

ziele angielskie

 

Suche przyprawy:

łyżeczka pieprzu mielonego

łyżeczka oregano

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki czosnku granulowanego

łyżeczka wędzonej papryki

½ łyżeczki soli

 

Sos:

cebula

2 szt. papryczki chili

¼ szklanki sosu sojowego jasnego

⅓ szklanki sosu sojowego ciemnego

2 łyżki miodu gryczanego

¾ butelki ciemnego piwa

 

Krążki cebulowe:

200 g mąki kukurydzianej

szczypta soli

100 g panierki panko (japońska bułka tarta)

1 jajko

50 ml wody

3 cebule

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Umyte i osuszone żeberka mocz w solance przez 1-2 dni.
Następnie ponacinaj żeberka i natrzyj je dokładnie mieszanką suchych przypraw (pieprz mielony, oregano, kminek rzymski, czosnek granulowany, wędzona papryka, sól).
Tak przygotowane żeberka obsmaż na patelni.
Następnie przygotuj sos. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka, dodaj cukier, piwo, ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, pokrojone ostre papryczki, ketchup pomidorowy i miód gryczany. Wszystko składniki dokładnie wymieszaj.
Sos gotuj na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a sos się zredukuje.
Następnie zmiksuj sos na jednolitą masę.
Żeberka obtocz w sosie i grillu na patelni grillowej przez ok.15 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj żeberka sosem.
Przygotuj doskonały dodatek, czyli smażone krążki cebuli. Mąkę kukurydzianą, sól, panierkę, jajko i wodę wrzucić do miski i wymieszaj. Cebulę pokój na grube plastry. Następnie wrzuć je do przygotowanego ciasta, wymieszaj.
Krążki cebuli smaż na mocno rozgrzanym oleju. Żeberka podawaj ze smażonymi krążkami cebuli. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.