Jamie  Oliver

Żeberka w glazurze


Przepis z programu Ucztowisko Jamiego 2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Żeberka w glazurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 długie paski żeberek (każdy średnio po 3 kg)

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sok z jednej pomarańczy



Mieszanka przyprawowa do natarcia:

2 łyżki nasion kopru włoskiego

5 goździków

2 łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

kilka gałązek tymianku (same listki)

kilka gałązek rozmarynu (same listki)

3 ząbki czosnku



Sos barbecue:

120 ml ketchupu

kilka kropli tabasco

3-4 łyżki płynnego miodu

3 łyżki soku jabłkowego

sos Worcestershire do smaku

odrobina octu balsamicznego

roztarty ząbek czosnku



Przygotowanie:



Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. W moździerzu utrzeć nasiona kopru, goździki, kmin i pieprz wraz z porządną szczyptą soli. Dodać paprykę i listki tymianku oraz listki z 3-4 gałązek rozmarynu, ubić wszystko. Dodać czosnek, rozetrzeć.



Żeberka ułożyć w dużej brytfance, posypać mieszanką przypraw i wetrzeć ją w mięso, tak, by było nią równo pokryte. Położyć żeberka „na smutną buźkę” (czyli wypukłością łuku żeber do góry), dodać kilka gałązek rozmarynu i sok pomarańczowy. Zakryć brytfankę podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika na 3 1/2 do 4 godzin. Mięso między żeberkami przy ściśnięciu palcami powinno być miękkie.



Wymieszajcie składniki sosu w miseczce. Spróbujcie i podkręćcie smak wedle uznania. W którąkolwiek pójdziecie stronę ze smakiem, pamiętajcie, że ma być on nieco przesadzony, bo złagodnieje podczas pieczenia. Nie jest to konieczne, ale dobrze byłoby podgrzać sos przez kilka minut w rondelku.

Pokrójcie żeberka wzdłuż kości na porcje po dwa żeberka. Posmarujcie tym cudownym sosem albo je w nim maczajcie. Trzeba się z tym pospieszyć, jeśli wszystkie mają być gotowe w tym samym czasie. Ułóżcie żeberka na grillu, z tej strony, gdzie jest on słabo nagrzany. Kiedy sos na żeberkach zacznie tańczyć, przewróćcie je. Pilnujcie, żeby temperatura nie była za wysoka i smarujcie żeberka kolejnymi warstwami sosu. Uważajcie, żeby sos nie zaczął się przypalać. Możecie też wstawić żeberka w brytfance pod grill w piekarniku na 5-10 minut, by zyskały chrupiącą otoczkę.















powrót

Podobne przepisy

Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.