Tomasz Jakubiak

Żeberka w ciemnym, słodkim sosie z ziemniakami z kolendrowym pesto


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka

Żeberka w ciemnym, słodkim sosie z ziemniakami z kolendrowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg żeberek wieprzowych

3 ząbki czosnku

łyżka mielonego imbiru

łyżka soli

łyżka pieprzu

łyżeczka cynamonu

2 łyżki oleju

kg ziemniaków

 

Marynata:

czerwona cebula

5 ząbków czosnku

2 łyżki miodu gryczanego

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

laska cynamonu

gwiazdka anyżu

 

Pesto:

2 limonki

pęczek kolendry

łyżka miodu gryczanego

ząbek czosnku

30 ml oleju

30 ml oleju lnianego

łyżeczka sosu rybnego

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj.
Żeberka pokrój w odstępie co jedną kość. Oprósz czosnkiem, imbirem, solą, pieprzem i cynamonem.
Na patelnię wlej olej i podsmaż żeberka. Przysmażone żeberka przełóż na blachę.
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Następnie podsmaż na patelni, na której smażone były żebra. Dolej mód, sos ostrygowy i sosy sojowe. Dodaj anyż i cynamon.
Zalej marynatą żeberka w blaszce i włóż do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Przygotuj pesto. Do miski wlej sok z limonki, miód, olej i olej lniany oraz sos rybny. Dodaj kolendrę i czosnek. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Ugotowane ziemniaki wrzuć na patelnię, dolej łyżkę oleju i podsmaż. Na koniec dodaj do nich pesto. Żeberka podawaj z ciepłymi ziemniakami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.