Tomasz Jakubiak

Żeberka smażone w głębokim tłuszczu i w miodowej glazurze z ostro- kwaśnym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka

odsłon: 11907

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych

przyprawa do żeberek:

łyżka chili

łyżka kurkumy

1/2 łyzki imbir w proszku

łyżka przyprawy 5 smaków

łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach

szczypta gałki muszkatołowej

mąka kukurydziana

glazura:

100 ml miódu

50 ml sherry

1/2 papryczki chili

2 łyżki sosu sojowego

sok z jednej limonki

sos:

3 ząbki czosnku

tajskia papryczka chili

świeży imbir

3 łyżki drobno posiekanych łodyg kolendry

szklanka wody

sok z limonki

1/2 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego

2 łyżki cukru pudru

mąka ziemniaczana

 

Przygotowanie:

Przygotuj glazurę. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu tak, żeby glazura się powoli redukowała i zgęstniała.
Czosnek, papryczkę chili, świeży imbir i łodygi kolendry posiekaj. W rondlu podgrzej wodę, sok z limonki, ocet spirytusowy. Dodaj cukier puder i wrzuć posiekane dodatki. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną z odrobiną wody.
Żeberka pokrój co kość. Kawałki mięsa muszą być małe. Przygotuj przyprawę. Na suchej patelni podsmaż przyprawy chili, kurkumę, imbir, przyprawę 5 smaków, czarny pieprz i gałkę. Żeberka dobrze natrzyj przyprawą i oprusz mąką kukurydzianą. Mięso smaż na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone żeberka przełóż do glazury.
Podawaj je z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Grillowane żeberka wołowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Żeberka
Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.