Sophie Grigson

Żeberka po chińsku z grilla


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Żeberka po chińsku z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
2½ kg żeberek wieprzowych z brzusznej części (pod boczkiem)



Marynata

7 łyżek sosu hoi sin

1 czubata łyżka chińskiego albo czarnego pieprzu ziarnistego, uprażonego i zmielonego

1½ łyżki płynnego miodu

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka ciemnego chińskiego octu albo czerwonego octu winnego

2 łyżki octu ryżowego albo wytrawnego sherry



Przygotowanie

Obgotuj żeberka we wrzątku przez 15 min, a następnie odłóż do ostygnięcia i pokrój na kawałki po trzy. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj żeberka. Odłóż przynajmniej na godzinę, a najlepiej na 3-4 godz. do lodówki. Rozgrzej grill i piecz żeberka przez 15 min z każdej strony, przekładając od czasu do czasu, aż będą mocno spieczone.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.