Żeberka jagnięce z kiełbaskami merguez

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Żeberka jagnięce z kiełbaskami merguez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

marynata:

3 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy Dijon

sól i pieprz



jagnięcina i kiełbaski:

1 kg żeberek jagnięcych (2 kawałki mięsa po 8 żeberek)

8 kiełbasek merguez

3 szalotki, obrane i przekrojone na pół

2 gałązki rozmarynu

sól i pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego



sos:

2 szklanki bulionu cielęcego

2 łyżki masła

sól i pieprz



Przygotowanie:

Marynata: łączymy wszystkie składniki. Mięso razem z marynatą przekładamy do torebki strunowej. Wsmarowujemy marynatę w mięso i wkładamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na noc. Jagnięcina i kiełbaski: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Osuszamy mięso i pozbywamy się marynaty. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy jagnięcinę z każdej strony około 3 minut. Dodajemy kiełbaski, szalotki i rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut lub do momentu, gdy termometr do mięsa wskaże 60°C. Wyjmujemy z piekarnika. Jagnięcinę i kiełbaski zdejmujemy z patelni i nakrywamy folią aluminiową. Sos: zalewamy patelnię po mięsie bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Redukujemy na ogniu około 5 minut, aż płyn zgęstnieje. Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy pomiędzy kośćmi. Podajemy z kiełbaskami, chrupiącymi ziemniakami, z sosem i galaretką paprykową (poszukaj mojego przepisu na chrupiące ziemniaki i galaretkę z papryki.)

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.