Anne Burrell

Zasmażana zielona fasolka


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zasmażana zielona fasolka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g zielonej fasolki szparagowej

umytej i bez szypułek

oliwa extra vergine

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta pokruszonej suszonej chili

sól

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w dużym garnku i posól. Naszykuj miskę z posoloną wodą z lodem do hartowania fasolki. Włóż fasolkę do wrzątku i gotuj 5-7 minut, żeby zmiękła, ale była chrupiąca. Przełóż ją do wody z lodem. Gdy ostygnie wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj czosnek oraz chili i podsmaż na średnim ogniu. Gdy czosnek zezłoci się i zacznie pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Włóż fasolkę na patelnię i podgrzej mieszając, aż dokładnie pokryje się oliwą. Spróbuj, ewentualnie posól i od razu podawaj – najlepiej do duszonego kurczaka z grzybami i migdałami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.