Anne Burrell

Zasmażana zielona fasolka


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zasmażana zielona fasolka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g zielonej fasolki szparagowej

umytej i bez szypułek

oliwa extra vergine

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta pokruszonej suszonej chili

sól

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w dużym garnku i posól. Naszykuj miskę z posoloną wodą z lodem do hartowania fasolki. Włóż fasolkę do wrzątku i gotuj 5-7 minut, żeby zmiękła, ale była chrupiąca. Przełóż ją do wody z lodem. Gdy ostygnie wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj czosnek oraz chili i podsmaż na średnim ogniu. Gdy czosnek zezłoci się i zacznie pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Włóż fasolkę na patelnię i podgrzej mieszając, aż dokładnie pokryje się oliwą. Spróbuj, ewentualnie posól i od razu podawaj – najlepiej do duszonego kurczaka z grzybami i migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ryż z mlekiem kokosowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.