Gary  Rhodes

Zapiekany ryż z jajkiem w koszulce


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekany ryż z jajkiem w koszulce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa (do smażenia)

masło (do smażenia)

1 drobno posiekana cebula

100-200 g suchego ryżu arborio

200 g parmezanu

3-4 pory

4 jaja

garść posiekanych

świeżych ziół: natka

szczypiorek

trybula i majeranek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z wymienionych składników ugotuj wywar warzywny. Odcedź. Do rondla wlej nieco oliwy, wrzuć kawałek masła i drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją przez parę minut na średnim ogniu. Wsyp ryż. Podsmaż przez chwilę. Wlej ¾ litra wywaru warzywnego. Z pergaminu wytnij krąg o średnicy garnka. Przykryj nim ryż, gdy zaczynie wrzeć. Rondel przykryj pokrywką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Za 20 minut ryż będzie gotowy. Część parmezanu zetrzyj na tarce, z reszty zrób wiórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelnię wlej oliwę. Dorzuć kawałek masła. Dodaj pokrojone w cienkie talarki pory. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wyłącz gaz pod porami i odstaw je na bok. Ugotuj jaja w koszulkach, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.
Z piekarnika wyjmij ryż. Dorzuć tarty parmezan. Wymieszaj. Dorzuć smażone pory i świeże zioła. Wymieszaj. Do 4 naczyń do sufletów albo miseczek na zupę nałóż na dno łyżkę ryżu. Dołóż jajo w koszulce. Przykryj kolejną warstwą ryżu. Przykryj dokładnie wiórkami parmezanu. Wstaw na kilka chwil pod grill, żeby ser się roztopił. Gotowe danie polej oliwą. Podaj z pieczywem czosnkowym.

powrót

Podobne przepisy

Ryż zasmażany z jajem i warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.