Zapiekany ryż po włosku

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekany ryż po włosku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos:

1 kg dojrzałych pomidorów

1 posiekana brązowa cebula

1 marchewka pokrojona na plasterki

1 łodyga selera naciowego pokrojona na plasterki

1 ząbek czosnku

3 świeże listki bazylii

5 gałązek natki pietruszki

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

240 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę

240 g kurczaka pokrojonego w kostkę

240 g chudej wieprzowiny pokrojonej w kostkę



Risotto:

3 łyżki masła

1 mała hiszpańska cebula

2 szklanki ryżu arborio

¼ szklanki wytrawnego białego wina

5 ½ szklanki bulionu z kurczaka

świeżo starty parmezan

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

6 - 7 łyżek masła

4 łyżki tartej bułki



Sos:

Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie. Zamieszać drewnianą łyżką, przykryć, dusić godzinę na bardzo małym ogniu. Po ostudzeniu przelać do blendera, zmiksować i posolić do smaku.

Na średnim ogniu podgrzać łyżkę masła i 2 łyżeczki oliwy. Na tłuszczu zrumienić kiełbasę na jasnozłoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni podsmażyć pozostałe mięsa. Połączyć z sosem pomidorowym i dusić około 30 minut.



Risotto:

Rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Wsypać ryż i mieszać 2-3 minuty, wlać wino i zagotować. Podgrzać bulion na małym ogniu. Stopniowo dolewać do ryżu, aż ziarna zaczną mięknąć (około 10-15 minut). Domieszać parmezan, gałkę muszkatołową i w razie potrzeby doprawić.



Timballo:

Posmarować masłem dno naczynia do zapiekania o wymiarach 30 x 25 cm. Posypać bułką tartą. Otrząsnąć z nadmiaru bułki. Przełożyć do naczynia połowę risotta i na wierzchu rozprowadzić masę mięsną. Przykryć resztą risotta. Posypać pozostałą bułką tartą. Zapiekać 20 minut, aż powstanie złocistobrązowa skórka. Odstawić na 5 minut, żeby połączyły się smaki. Podawać z sałatką.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.