Zapiekany mus czekoladowy

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Zapiekany mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

150 g posiekanej gorzkiej czekolady

150 g posiekanego zimnego masła

5 jajek, żółtka oddzielone od białek

150 g drobnego cukru



Mus czekoladowy:

200 g posiekanej gorzkiej czekolady

30 g masła

3 jajka, żółtka oddzielone od białek

300 ml bitej śmietany



Do podania:

25 g drobno startej gorzkiej czekolady

bita śmietana



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC - 160oC z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm. Włóż czekoladę i masło do żaroodpornej miski i ustaw na garnku z łagodnie wrzącą wodą uważając, żeby dno miski nie stykało się z wrzątkiem. Kiedy czekolada i masło się stopią, wymieszaj je delikatnie i zdejmij miskę z garnka. Odstaw, żeby czekolada ostygła do temperatury pokojowej i nie zwarzyła się po dodaniu jajka.



Ubij niezbyt sztywną pianę z białek ze szczyptą morskiej soli w dużej, suchej misce. Dosyp połowę cukru po łyżce ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, aż będą puszyste i jasne. Delikatnie wmieszaj żółtka do stopionej czekolady i połącz z białkową pianą niezbyt intensywnie mieszając dużą metalową łyżką. Przełóż mus do tortownicy i piecz 40-50 minut, aż szpikulec wbity w środek będzie dość czysty po wyjęciu. Zostaw ciasto w formie do ostudzenia (może nieco opaść). Wyjmij je z tortownicy.



Mus czekoladowy: rozpuść czekoladę z masłem w misce ustawionej na garnku w ten sam sposób co poprzednio, a gdy się rozpuszczą, zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Ubij białka w czystej, suchej misce na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj ostudzoną czekoladę z żółtkami, dodając po jednym na raz. Połącz śmietanę z białkami, dodając pianę w dwóch porcjach. Rozsmaruj mus na ostudzonym cieście, maskując wszelkie pęknięcia i zagłębienia powstałe w czasie pieczenia i wstaw do lodówki na 2 godziny. Można też podać ciasto od razu z bitą śmietaną, posypane startą gorzką czekoladą.



powrót

Podobne przepisy

Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.