Zapiekany makaron

Zapiekany makaron
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Sos mięsny:
  • 500 g pokrojonego rumsztyku
  • 200 g mielonego bekonu
  • 300 g mielonego salami
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • pół posiekanej łodygi selera
  • pół posiekanej czerwonej cebuli
  • pół posiekanej białej cebuli
  • 1 posiekane czerwone chili
  • pół pokrojonej czerwonej papryki
  • 8 pokrojonych pieczarek
  • pół pęczka bazylii
  • 1 filiżanka czerwonego wina
  • 2,5 litra passaty pomidorowej
  • oliwa
  • sól i pieprz
Sos beszamelowy:
  • 250 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 2 litry mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć rumsztyk, dodać salami, bekon i wieprzowinę. Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
W dużym garnku podsmażyć na oliwie czosnek, seler, cebulę, paprykę, chili i grzyby. Kiedy zmiękną dodać bazylię i usmażone wcześniej mięso. Wlać wino i passatę. Gotować przez godzinę na małym ogniu.
Zrobić sos beszamelowy – stopić masło. Dodać mąkę, cebulę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając powoli wlewać mleko.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Przełożyć go do dużego naczynia do zapiekania, wymieszać z 1/3 sosu mięsnego i 1/3 beszamelu. Posypać połową startego parmezanu i wlać jajka. Na wierzchu ułożyć warstwę sosu mięsnego i beszamelu. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180°C na złocisty kolor.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA