Zapiekany makaron

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekany makaron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu penne

2 rozmącone jajka

100 g parmezanu

 

Sos mięsny:

500 g pokrojonego rumsztyku

200 g mielonego bekonu

300 g mielonego salami

300 g mielonej wieprzowiny

6 posiekanych ząbków czosnku

pół posiekanej łodygi selera

pół posiekanej czerwonej cebuli

pół posiekanej białej cebuli

1 posiekane czerwone chili

pół pokrojonej czerwonej papryki

8 pokrojonych pieczarek

pół pęczka bazylii

1 filiżanka czerwonego wina

2,5 litra passaty pomidorowej

oliwa

sól i pieprz

 

Sos beszamelowy:

250 g masła

1 posiekana cebula

1 filiżanka mąki pszennej

2 litry mleka

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć rumsztyk, dodać salami, bekon i wieprzowinę. Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
W dużym garnku podsmażyć na oliwie czosnek, seler, cebulę, paprykę, chili i grzyby. Kiedy zmiękną dodać bazylię i usmażone wcześniej mięso. Wlać wino i passatę. Gotować przez godzinę na małym ogniu.
Zrobić sos beszamelowy – stopić masło. Dodać mąkę, cebulę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając powoli wlewać mleko.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Przełożyć go do dużego naczynia do zapiekania, wymieszać z 1/3 sosu mięsnego i 1/3 beszamelu. Posypać połową startego parmezanu i wlać jajka. Na wierzchu ułożyć warstwę sosu mięsnego i beszamelu. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180°C na złocisty kolor.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

23.08.2016 09:09

CYTUJ

Czytałam ostatnio na stronie Polskich młynów, że do sosów najlepsza jest mąki luksusowa, prawda to?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.