Zapiekany makaron z sosem z trzech serów

Zapiekany makaron z sosem z trzech serów
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 450 g drobnego makaronu
  • 120 g niesolonego masła
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki mleka 2%
  • 1/8 łyżeczki drobno utartej gałki muszkatołowej
  • 240 g śmietankowego twarogu
  • 1½ szklanki tartego cheddara
  • 1 szklanka tartego gruyere’a
  • ½ szklanki bułki tartej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron. Odlej, przepłucz zimną wodą i odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym garnku roztop na średnim ogniu masło i dodaj mąkę. Mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż zasmażka zacznie pachnieć orzechowo, ale się nie zrumieni (ok. 5 min). Zmień łyżkę na trzepaczkę i stale mieszając powoli dolej mleko i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Jeśli pojawią się grudki, przecedź płyn i ponownie zagotuj. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj mleczny krem z tartymi serami, podgrzewając i mieszając, aż ser się stopi. Wsyp makaron do garnka z sosem, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz makaron bułką tartą i zapiekaj przez 25 – 30 min. Odstaw na 10 min, żeby makaron przestygł przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA