Anna Olson

Zapiekany makaron z sosem z trzech serów


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Zapiekany makaron z sosem z trzech serów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g drobnego makaronu

120 g niesolonego masła

½ szklanki mąki pszennej

4 szklanki mleka 2%

1/8 łyżeczki drobno utartej gałki muszkatołowej

240 g śmietankowego twarogu

1½ szklanki tartego cheddara

1 szklanka tartego gruyere’a

½ szklanki bułki tartej

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron. Odlej, przepłucz zimną wodą i odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym garnku roztop na średnim ogniu masło i dodaj mąkę. Mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż zasmażka zacznie pachnieć orzechowo, ale się nie zrumieni (ok. 5 min). Zmień łyżkę na trzepaczkę i stale mieszając powoli dolej mleko i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Jeśli pojawią się grudki, przecedź płyn i ponownie zagotuj. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj mleczny krem z tartymi serami, podgrzewając i mieszając, aż ser się stopi. Wsyp makaron do garnka z sosem, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz makaron bułką tartą i zapiekaj przez 25 – 30 min. Odstaw na 10 min, żeby makaron przestygł przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

skomentuj przepis

#uwtsrp

20.04.2012 05:30


CYTUJ

JBaOse <a href="http://jrfskiovtxfv.com/">jrfskiovtxfv</a>, [url=http://ekipycurfapr.com/]ekipycurfapr[/url], http://boonahylizqa.com/, http://uluhsmrctthg.com/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.