Anna Olson

Zapiekanka ziemniaczana


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plastrów boczku

pokrojonego w kostkę

1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 szklanki 2% mleka

1½ szklanki kwaśnej śmietany

sól i pieprz

1,5 kg ziemniaków do pieczenia

obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

1 szklanka pokrojonej w plasterki dymki

2 szklanki startego cheddara

średnio dojrzałego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze żaroodpornego naczynia o wymiarach około 28 x 18 cm (2 l). W średnim garnku o grubym dnie usmaż boczek, aż będzie chrupiący i osącz go z tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym samym garnku uduś cebulę na resztach tłuszczu, aż zmięknie i lekko się zrumieni (około 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj starannie i lekko dopraw do smaku. Wlej 2 łyżki przygotowanej mieszaniny na dno przygotowanego naczynia żaroodpornego i rozłóż pojedynczą warstwę plastrów ziemniaczanych. Polej je śmietankową mieszaniną, rozsyp garstkę boczku, dymki i cheddara. Powtarzaj te czynności, układając warstwami składniki, aż się wyczerpią. Przykryj ziemniaki kawałkiem pergaminu i plastikową folią lub pokrywką. Piecz 45 minut, zdejmij przykrycie piecz jeszcze 20-30 min, aż ziemniaki będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia na 15 min przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.