Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg podgotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 250 g gorgonzoli
  • 0,5 l śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 50g masła - do zapiekania
  • łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki z łupinek. Pokrój ziemniaki w plastry. W misce wymieszaj śmietanę z gorgonzolą. Dodaj zgnieciony czosnek. Sos dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wymyj szpinak i odwiruj z wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Ułóż w nim warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posyp startym parmezanem oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA