Tomasz Jakubiak

Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

odsłon: 8571

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg ziemniaków

czerwona papryka

czerwona cebula

6 ząbków czosnku

1 mała pikantna kiełbasa

kilka listków świeżego estragonu

70 g zielonego groszku

120 g sera pleśniowego

sól

pieprz

masło do wysmarowania naczynia

250 ml śmietanki

miska z zimną wodą

3-4 łyżki cukru

ziołowa salsa:

duża garść natki pietruszki

garść świeżej bazylii

kilka listków kolendry

8 pomidorków cherry

łyżka orzeszków pinii

sok z cytryny

chlust oliwy

sól dla smaku

 

Przygotowanie:

Przygotuj zimną wodę z cukrem. Ziemniaki obierz i zetrzyj w cienkie plastry. Plastry ziemniaków włóż do wody z cukrem. Przygotuj pozostałe składniki zapiekanki. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebule w piórka. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż na patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki. Dodaj świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30-45 minut.
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie ziołowa salsa. Świeże zioła przepiekaj. Orzeszki pinii upraż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.