Tomasz Jakubiak

Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mielonej koźliny

3 czerwone cebule

6-7 ząbków czosnku

chilli

olej

szczypta ziaren kolendry

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki miodu

¼ szklanki winnego octu

2 bakłażany

6-7 ziemniaków

listki świeżej kolendry

150 g żółtego startego sera np. gouda, kaszubski

Orzeźwiający napój:

litr zsiadłego mleka

garść koperku

szczypior

4-5 pomidorków cherry

sól

chlust oliwy

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj. Na dużej ilości oleju podduś posiekane warzywa i mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, ziarnami kolendry. Dodaj sos sojowy, miód i ocet.
Bakłażana pokrój w grubsze plastry, a ziemniaki w cienkie plastry.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie z odrobiną oliwy ułóż warstwę ziemniaków. Posól je. Następnie ułóż warstwę z plastrów bakłażana i warstwę mięsa. Czynność powtórz z kolejną warstwą. Zapiekankę przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni.
Następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj zapiekankę przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Super dodatkiem do zapiekanki będzie orzeźwiający napój ze zsiadłego mleka.
Koperek, szczypior i pomidorki posiekaj. W dzbanku połącz posiekane warzywa z zsiadłym mlekiem. Dopraw solą i oliwą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:57

CYTUJ

Próbowałem, ale jeszcze oprócz bakłażana dodałem cukinię

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.