Gary  Rhodes

Zapiekanka z wędzonego łupacza


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki

Zapiekanka z wędzonego łupacza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g wędzonego łupacza

450 ml mleka

cała cebula

goździk

liść laurowy

20 g masła + do posmarowania

20 g pszennej mąki

2-4 jaja ugotowane na twardo

mrożony groszek

1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku

1 łyżka stołowa drobno posiekanej

karbowanej natki

pieprz

150 ml śmietany 18%

białe wino (dowolnie)

sok z cytryny (dowolnie)

900 g purée z ziemniaków

100 g tartego

żółtego sera

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z płatów wędzonego łupacza usuń skórę i odetnij płat mięsa z ościami albo je usuń. Płaty ułóż płasko w brytfannie. W rondlu podgrzej mleko z cebulą, w którą goździkiem wbij liść laurowy. Gdy się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw na kwadrans, żeby nabrało aromatu przypraw. Znów doprowadź je do wrzenia i wylej na rybę. Musi ją dokładnie pokryć. Przykryj brytfannę blachą, aby ryba także się dusiła. Gdy kawałki ryby staną się półprzezroczyste, wyjmij je na półmisek. Mleko przecedź.

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.