Tomasz Jakubiak

Zapiekanka z suszonych owoców i kaszy pęczak z cytrynowym sosem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 639

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

30 dkg suszonych owoców: śliwki, jabłka, gruszki, morele

szklanka kaszy pęczak

15 dkg twarogu

2 łyżki oleju

sól

opakowanie ciasta francuskiego

 

Sos cytrynowy:

250 ml śmietany kremówki

3-4 żółtka

3 łyżki cukru pudru

skórka z połówki cytryny

 

Przygotowanie:

Namocz suszone owoce. Jak zmiękną, wyjmij je z wody i posiekaj. Nie wylewaj wody.
Na suchej patelni podpraż pęczak, gdy będzie gorący, dodaj olej i wymieszaj. Gdy ziarna się przyrumienią, dolej do niech wodę, w której moczyłeś suszone owoce (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) posól.
Gdy kasza się zagotuje, zamieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj ją tak pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do ugotowanej kaszy dodaj suszone owoce i rozdrobniony twaróg. Wymieszaj i dopraw odrobiną soli.
Brytfankę wysmaruj masłem. Ułóż ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem i nałóż farsz. Na wierzchu ułóż kilka kawałków masła. Zapiekankę piecz w 180 stopniach około 20 minut.
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie delikatny cytrynowy sos. W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej skórkę z cytryny i zagotuj. Dolewaj ją powoli do utartych żółtek i cały czas mieszaj. Sos przelej do rondelka i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj zapiekankę z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.