Zapiekanka z suszonego dorsza

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka z suszonego dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g namoczonego w wodzie suszonego solonego dorsza (baccalá)

300 g dojrzałych pomidorów

300 g grzybów

3 ziemniaki

2 cebule

ząbek czosnku

pęczek pietruszki

szczypta oregano

7 łyżek oliwy

extra vergine

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Usuwamy z suszonego dorsza skórę i ości, myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, szybko myjemy i kroimy w cząstki. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Pomidory na krótko zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona i kroimy na kawałki. Do jednej miseczki wkładamy talarki cebuli, a do drugiej plastry ziemniaków, posypujemy zawartość obydwu miseczek pietruszką i posiekanym czosnkiem, szczyptą oregano, soli i pieprzu, 2 łyżkami oliwy i mieszamy. Naczynie żaroodporne lub tortownicę smarujemy oliwą, układamy talarki cebuli, warstwę plastrów ziemniaków, kawałki dorsza i grzyby. Dodajemy pomidory, wlewamy szklankę wody, posypujemy posiekaną pietruszką, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dodajemy 2 łyżki oliwy. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza około 45 minut. Dziesięć minut przed zakończeniem gotowania zdejmujemy folię, żeby powierzchnia nabrała chrupkości. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy zapiekankę „tiella” co najmniej na 10-15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.