Jennifer  Paterson

Zapiekanka z ryby


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka z ryby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g filetów z czarniaka

450 g filetów z wędzonego łupacza

225 g obranych

ugotowanych krewetek

1 kg świeżego szpinaku

115 g masła

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

1 duża cebula

3 łyżki mąki

850 ml mleka

1 liść laurowy

4 łyżeczki esencji z anchois

1 pęczek natki pietruszki

1 kg mączystych ziemniaków

50 g masła

masło do smarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Umieścić czarniaka i łupacza w dużym rondlu i zalać taką ilością wrzątku, aby ryba była przykryta. Gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Usunąć skórę i ew. ości. Podzielić rybę na płatki i odłożyć na bok. Szpinak opłukać, usuwając ogonki, osączyć i włożyć do rondla. Gotować na małym ogniu aż zwiędnie, potem zwiększyć płomień i dusić ok. 3 minut. Osączyć i odcisnąć z płynu na sicie. Przełożyć z powrotem od rondla, dodać 55 g masła, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Podgrzać razem i wymieszać. Przełożyć szpinak do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Stopić w rondlu 60 g masła, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać mąkę i wymieszać, smażyć 1 2 minuty, cały czas mieszając. Podgrzać mleko i dodawać stopniowo do zasmażki, cały czas mieszając, aż powstanie gładki beszamel. Wrzucić do sosu liść laurowy i gotować pół godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Usunąć liść laurowy. Posiekać natkę pietruszki i wrzucić do sosu beszamelowego, dodać esencję anchois, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wrzucić do sosu rybę podzieloną na płatki, delikatnie wymieszać i wyłożyć na szpinak. Posypać równomiernie krewetkami. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (20-25 minut). Odlać wodę i odparować. Dodać 50 g masła, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Utłuc ziemniaki na puree. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć puree ziemniaczane na wierzch zapiekanki, wyrównać i zrobić wzorek widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 30-45 minut, aż wierzch się zezłoci.

powrót

Podobne przepisy

Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.