Paul Merret

Zapiekanka z ryby


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka z ryby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Nadzienie

2 duże filety z wędzonego łupacza (bez skóry i ości)

8 dużych filetów z soli

1,2 l mleka 3,2%

1 kg małży w skorupkach lub 250 g ugotowanych małży bez skorupek

20 ml białego wina

2 duże garści ugotowanych krewetek

100 g mrożonego groszku

100 g małych pieczarek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Sos

130 g masła

120 g mąki

mleko z gotowania ryby



Puree ziemniaczane

900 g ziemniaków

50 ml mleka z gotowania ryby

50 g startego Cheddara

25 g masła

sól i pieprz



Do podania: zielona fasolka szparagowa





Przygotowanie nadzienia

Pokroić rybę na duże kawałki i włożyć do rondla. Wlać mleko, postawić na małym gazie i doprowadzić do wrzenia. Wyjąć rybę i dobrze osączyć. Mleko przecedzić i zachować do sosu (odmierzyć 50 ml z przeznaczeniem do puree). Ugotować małże (wyrzucić otwarte, wrzucić do rozgrzanego garnka, wlać wino, przykryć pokrywką i gotować na parze 1 minutę, usunąć zamknięte) i wyjąć ze skorupek. Mrożony groszek przelać wrzątkiem i osączyć. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki.



Przygotowanie sosu

Stopić masło w rondlu, wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, by nie było grudek. Mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.



Przygotowanie puree ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i utłuc. Dodać mleko, ser i masło i dobrze wymieszać. Ew. doprawić solą i pieprzem.



Przygotowanie zapiekankę

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić rybę do sosu i wymieszać. Dodać krewetki, grzyby, groszek, małże i natkę pietruszki. Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do ceramicznej foremki do zapiekania (35 x 25 cm). Wyłożyć na nadzienie puree ziemniaczane i lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Dużą łyżką rozłożyć porcje zapiekanki na talerze, dołożyć ugotowaną fasolkę szparagową i podawać.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.